Хоремаг

11.05.2013

Конкурс по програмиране

Публикувано в: Компютри Искрено и лично

Приключи конкурсът за изработване на отворен софтуер за изчисление на резултатите от изборите.

Основната ми мотивация да използвам Go в реален проект (нещо, което не ми се случвало от дипломирането насам). За съжаление, не постигнах тази цел и в в един момент превключих на PHP за да успея да се вмъкна в крайния срок.

Като цяло съм много доволен от организацията на конкурса. Официалната методология е достъпна от сайта на ЦИК а заданието беше пълно (с едно малко и навреме поправено изключение) и добре разписано в Github страницата. Организаторите отговаряха своевременно на малкия брой възникнали въпроси.

Нещото, което лично на мен ми беше нужно е по-голям масив от тестови данни. Примерът в методологията е смешно малък за тестване на каквото и да е бързодействие и ефективност. Колкото до методологията, четенето и е трудно и неприятно (но съм забелязал че това в случая с почти всички официални документи). Програмирал съм основно по примера след текста, в който пък липсват независими кандидати но те поне са лесни за разбиране.

Най-завъртяната според мен е сортирането и изборът на остатъците при разпределянето на допълнителните мандати заради многото условности.

Започнах да правя презентация (която всъщност не е нужна, нужна е визуализация на работата на алгоритъма) но не ми остана време да я довърша, нито да започна някаква визуализация.

Доволен съм че участвах, не разчитам че съм предложил нито най-бързото, нито най-доброто решение но все пак беше една добра тренировка покрай другите ми ангажименти.

Кодът на всички решения е достъпен в официалното хранилище на проекта.

Коментари

comments powered by Disqus

Top Site CounterPowered by Jekyll